Uskutočnené 2014

Deň slnka

Milí priatelia!
Neviem, či viete, ale 21. júna je letná rovnodennosť. My túto dôležitú a peknú udalosť v Ymke oslávime spoločne s našimi kamarátmi z Denného stacionára pre zdravotne ťažko postihnutých a z Piaristického gymnázia sv. Jozefa Kalazanského.
Bude to dopoludnie plné zábavy, športu, radosti a priateľstva, tak príjdite!
Všetci ste srdečne vítaní!

Letné tábory v YMCA 2014

Aj v roku 2014 Vás pozývame na dva turnusy letného denného tábora, ktorý sa uskutoční v prvé dva júlové týždne, prvý pod názvom ANGLIČTINA HRAVO – ZDRAVO v termíne 1. až 4. júla a druhý pod názvom INDIÁNI V YMCE od 7. do 11. júla. V prípade záujmu, prosím, vyplnte a zašlite, poprípade prineste osobne prihlášku do tábora najneskôr do konca júna.

Odkaz na prihlášku do táborov:
Prihláška do tábora

So srdečným pozdravom
Tím organizácie YMCA MZ NITRA

Otvorenie Rozprávkovej záhrady – RoZa

Srdečne Vás pozývame vo štvrtok dňa 19. júna o 15:00 vo vonkajších priestoroch organizácie YMCA MZ NITRA na oficiálne otvorenie našej záhrady. Príjdte s nami stráviť príjemné popoludnie plné hier a zábavy. Čakajú Vás ochutnávky bylinkových čajov, hranie sa na bádateľov, zaujímavé pokusy s vodou, zasadíme si spolu semienko a naučíme sa oň starať.
Všetci ste srdečne vítaní a moc sa na Vás tešíme!

Dvojtýždňová zóna bez peňazí

Dňa 11.05-25.05.2014 sa uskutoční v našej organizácii na prízemí pri hlavnom vstupe Dvojtýždňová zóna bez peňazí- výmena, alebo darovanie tovaru, ktorý nepotrebujete. Môžete doniesť veci, ktoré chcete podarovať a vy sami si zoberiete to, čo sa Vám páči.
Základná myšlienka ZÓNY BEZ PEŇAZÍ je výmena, alebo darovanie tovaru, ktorý nepotrebujete.
Veci, ktoré sú pekné, funkčné, nemáte srdce ich vyhodiť a mohli by poslúžiť iným. Podstatné je, aby boli funkčné a aby ste sa vedeli za ne postaviť (aby, to nebol odpad, ktorého sa chcete len zbaviť.)

Deň detí v YMCA

Pozývame Vás zajtra 30.Mája 2014 o 15.00 hod. v našej organizácii YMCA Na hôrke 30. Nitra na deň dení plné hier.
Tento rok bude u nás deň detí trošíčku v predstihu, ale určite ste radi, že nemusíte čakať až do 1. júna a ak chcete, máte možnosť mať túto oslavu MDD dvakrát, čo určite nikomu z Vás nevadí.

Srdečne vás pozývame na odpoludnie plné hier a zábavy. Čaká Vás Malovanie, hry s vodou pre menšie deti, Petanque, príprava spoločného občerstvenia, pozeranie rozprávky.

Veľmi sa na Vás tešíme!
YMCA tím.

Zapojili sme sa s našou Rozprávkovou záhradou do projektu 72 hodín dobrovoľníckej práce

Spolu s našimi priateľmi a dobrovoľníkmi sme sa zapojili do projektu 72 hodín dobrovoľníckej práce pre našu rozprávkovú záhradu. Ak by ste sa chceli zapojiť, prečítajte si viac informácií o našom zámere na stránkach projektu 72 hodín dobrovoľníckej práce, odkaz nižšie.
72 hodín dobrovoľníckej práce
Všetkým, ktorí sa podujmú prispieť svojou troškou do nášho diela už teraz srdečne ďakujeme!
Tím organizácie YMCA MZ NITRA

ROzprávková ZÁhrada ROZA

ROzprávková ZÁhrada ROZA
Od príchodu našich dobrovoľníkov z Bulharska sme sa taktiež pustili do tvorby našej rozprávkovej záhrady. Avšak k tomu, aby sa projekt rozbehol na plné obrátky, potrebujeme spoluprácu s každým, kto má chuť.
Poznáte človeka zo svojho okolia, kto môže prispieť? Pošlite nám mail, alebo číslo na naše kontaktné údaje, alebo ho pošlite k nám do Ymky.
K vytvoreniu našej rozprávkovej záhrady hľadáme materiál, ktorý nám chýba, ak by ste teda mohli svojou troškou prispieť a máte doma niečo z nasledujúceho zoznamu, čo Vám doma aj prekáža, pokojne to môže byť aj niečo iné okrem rodinných príslušníkov, neváhajte to priniesť k nám do Ymky.
Potrebujeme hlavne tieto veci:
▪Pílku
▪Vŕtačku
▪Predĺžovák 50m
▪Rebrík – dvoják
▪Šróby
▪Gulatinu – oceľovú
▪Dosky
▪hmoždinky
▪Pilník
▪Šmirgeľ
▪Šrobováky(krížové aj rovné)
▪5 kilové kladivo
▪Roxory
▪Pneumatiky
▪Nábytok
▪3-5 litrový zaváraninový pohár
▪Farby(modrú, bielu).
Ak viete požičať náradie alebo máte doma navyše môžte to priniesť do Ymky v každý pracovný deň od 13 00 do 17 00

Poďte s nami vymyslieť záhradu pre naše deti

Srdečne Vás pozývame V stredu 19. Marca 2014 o 16:00 medzi nás spoločne vytvoriť rozprávkovú záhradu na dvore, kde sídli organizácie YMCA MZ NITRA. Spoločne porozmýšľame nad tým, ako by tá rozprávková záhrada mohla vypadať. Zoberte so sebou aj deti, ktoré spestria našu predstavu rozprávky.
Tešíme sa na Vás

Beseda o zdravej strave

Pozývame Vás 25. marca o 17:00 na pokračovanie besied o zdravej strave, s ktorými začala naša dobrovolníčka Janka Stryhová. Stretnutie bude viesť náš nový dobrovolník Danko a v tento deň bude prvé stretnutie s týmto našim novým dobrovoľníkom.
Všetci ste srdečne vítaní!

Recepty z našich besied o zdravej strave

Makové guľôčky proti anémii a stresu – ideálna maškrta a zákusok

Pokojne by sme ich mohli nazvať i “zdravou minerálnou bombou”, lebo obsahujú všetky dôležité látky na podporu výbornej krvotvorby. Vylepšíte si nimi nielen hladinu železa, ale i hladinu vápnika, ktorú len málokto z nás má v poriadku.
Už roky učím všetky ženy, že tento jednoduchý nepečený zákusok by nikdy nemal chýbať v našej chladničke. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie veľa času. Jeho prítomnosť v chladničke vás ochráni pred zlyhaním, ktoré by nastalo, keď vás prepadne chuť na sladké. Nemusíte do seba tlačiť všetky tie “lepiace sa” čokoládové a tukové výrobky, ktoré tak nechutne zväčšujú objem vášho pásu. Sami zistíte, že 4 -5 kúskov sladkých makových guľôčok dostatočne zasýti vašu chuť na sladké tak, aby ste nemuseli viac maškrtiť. Pochutíte si tak bez pocitu zlyhania.
Potrebujeme:

  • 250 g maku
  • 100 g lieskových (vlašských) orechov
  • 100 g hrozienok
  • 2 – 3 PL medu
  • asi 60 – 100 g kokosovej múčky na obaľovanie

Postup:

  1. Oriešky nahrubo nakrájame, zmiešame s umytými hrozienkami a na 24 hodín namočíme do vody. Vody nedávame veľa, len toľko aby nasiakli orechy a hrozienka.
  2. Na druhý deň pridáme zomletý mak, med a vypracujeme cesto.
  3. Zo zmesi tvarujeme malé guľôčky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke.

Zaujímavosť:
Okrem železa sa mak vyznačuje i vysokým obsahom vápnika. V 100 g sa ho nachádza až 1400 miligramov, čo je najviac zo všetkých potravín. Je to dvanásťkrát viac ako má mlieko a trikrát viac než syry. Podľa najnovších výskumov je využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov oveľa vyššia ako z mlieka a mliečnych výrobkov, v ktorých je vápnik viazaný na kazeín.

Pravidelná konzumácia maku môže preto významne prispieť k prevencii osteoporózy.
Mnohí ľudia tiež uvítajú upokojujúce účinky maku a jeho liečivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov. Mak môžeme konzumovať denne, alebo každý druhý deň. Neexistuje ani jediná zmienka o vedľajších škodlivých účinkoch zrelého kuchynského maku.
Používajte ho preto preventívne i liečebne.

Pšenové guľky

  1. 1 šálku pšena uvaríme v 3 šálkach vody so štipkou soli a necháme vychladnúť.
  2. Pridáme Badián, nastrúhanú Melasu, Tahini, 1 vanilku. a Kokosovú múčku.
  3. Vyformujeme guličky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke.

Pšeno je zásaditá a preto veľmi zdravá potravina.

Špaldový hrnčekový koláč

Potrebujeme:

  • 2 šálky špaldovej múky celozrnnej
  • 4 veľké nahrubo nastrúhané jablká
  • ½ šálky trstinového cukru
  • ½ šálky posekaných orechov
  • 1 šálka oleja
  • 1-2 ČL škorica mletá
  • 1 ČL vínneho prášku, alebo prášku do pečiva bez fosfátov
  • 100 g horká čokoláda rozlámaná
  • hrozienka
  • 4 celé vajcia

Postup:

  1. Suché suroviny zvlášť a mokré zvlášť zmiešame, potom premiešame spolu.
  2. Pečieme Pri 180 st. 45 minút na veľkom plechu.
  3. Môžeme a nemusíme potrieť džemom a poliať čokoládou.

Špalda je kráľovná medzi obilninami – nešľachtená prapôvodná pšenica s vysokým obsahom minerálnych látok …

Mlynárové kôpky – sladké

Potrebujeme:ul type=”disk”>

 

  • 250g ovsených vločiek
  • 100g masla
  • 80g ovocného cukru
  • vanilkový cukor
  • 80g hlad. múky
  • ½ prášok do pečiva bez fosfátov
  • 2 vajcia
  • 2 PL posekaných hrozienok
  • 100g posekaných orechovPostup:
    1. Ovsené vločky opražíme na masle, pridáme cukor a necháme vychladnúť.
    2. Pridáme múku a prášok do pečiva, vajcia , orechy , hrozienka a vymiešame.
    3. Na vymastený plech, alebo papier pomocou 2 lyžičiek kladieme malé kôpky a v dobre vyhriatej rúre upečieme .

    Inšpirácia, alebo o čom sme na našich besedách hovorili

    RAŇAJKY

    Žalúdok potrebuje ráno teplé !
    Obilninové kaše sú teplé a sladké. Žalúdku dodajú ráno presne to, čo potrebuje.

    Kaša: Do horúcej vody so štipkou soli pomaly vmiešame: ovsené,alebo ryžové vločky (alebo ryžovú , pohánkovú, kukuričnú … krupicu, alebo zomletú špaldu , pohánku …. ) a povaríme do zhustnutia. Ideálny pomer 1 šálka obilniny : 3 šálky vody .
    Kukuričné krupica nám doma chutí len v bio kvalite.
    Nasladko dochutíme kašu:
    Do hotového pridáme med, hrozienka, oriešky, alebo rôzne semiačka, môžeme dochutiť škoricou, troškou masla, alebo ľanovým ,či makovým olejom lisovaným za studena … podľa chuti . Kaša z ryžovej krupice je veľmi dobrá nasladko posypaná kokosom. Občas dám do vody povariť na kocky nakrájané jabĺčkou s klinčekom a do vriaceho dosypem ryžovú krupicu. Posypem na suchej panvici opraženým kokosom. To je vynikajúca pochúťka. A keď nám vystane takáto kaša z raňajok, pridám do nej kakao, posypem opraženým kokosom a nechám stuhnúť na poobedňajší zákusok.

    Naslano dochutíme kašu:
    Najviac sa nám naslano osvedčila kaša z ovsených vločiek, bio kukuričnej krupice mletej špaldy , pohánky – soli môžeme dať do vody viac. Hotovú kašu dochutíme a dosolíme sójovou omáčkou Tamari , alebo Josua a na tanieri posypeme opraženou cibuľkou, alebo opraženou paprikou, cesnakom. Dochutíme maslom, alebo tekvicovým , sezamovým alebo konopným olejom lisovaným za studena .

    Oleje lisované za studena nie sú na poliatie kaše na tanieri nevyhnutné, no dodajú chuť a sú významným zdrojom omega 3 , omega 6 nenasýtených mastných kyselín … Sú to vlastne orechy, či iné semená vylisované pri nízkej teplote a uchované bez konzervačných látok.

    Pozor – panenský olej v obchode ešte nemusí byť lisovaný za studena. Čím vyššia teplota je pri výrobe oleja, tým menej je zachovaných látok ( pri vyššej teplote je viac vylisovaného oleja a tým aj nižšia cena) !

    Dôležité je, ak chceme byť zdraví, prestať používať v kuchyni rastlinné tuky – margaríny a potravinárske oleje spracúvané pri vysokej teplote – upchávajú – zanášajú bunkové membrány všetkých buniek nášho tela, sú pre telo nestráviteľné a veľmi škodlivé. Je o tom napísaná veľmi tenučká brožúrka od vedkyne – biochemičky Dr. Johanny Budwig – Lanový olej.

    Ľanový olej – účinná pomoc proti arterioskleróze, infarktu a rakovine ,,.

    Sójová omáčka Tamari , alebo Josua sú vyrobené fermentáciou sóje dlhodobo v drevených sudoch a sú prospešné nášmu telu. Sú veľmi slané a preto sa používajú na dosolenie – dochutenie.
    V zime sú dobré na raňajky- hlavne pre ženy aj polievky.

    OBEDY ( VEČERE )

    Umyté celé zrno ( špalda , ovos, raž , ryža natural , bulgur, krúpy … ) je ideálne večer namočiť do vody. Celé zrno je pre zdravie človeka cennejšie ako zomleté = múka. ( Každé namočené zrnko- semiačko sa prebúdza k životu a všetky živiny sa zhromažďujú na štart nového života, preto je dobré si ich vopred namáčať i keď to nie je podmienkou, aj oriešky majú po namočení inú výnimočnú chuť ) .
    Posolíme a uvaríme v tej istej vode.(varíme ako ryžu) Väčšinou je pomer vody 1:2. Po uvarení môžeme dať na podusenú cibuľu, cesnak, inú zeleninu podľa vlastnej chuti. Na tanieri dochutiť zdravou japonskou sójovou omáčkou Johsen SHOYU alebo TAMARI a olejom lis. za studena – olivovým, tekvicovým , konopným, sezamovým…
    K tomu si treba na tanier priložiť aj uvarenú strukovinu ( fazuľu, šošovicu , hrach, cícer… ) . Strukovina spolu s obilninou je ideálna náhrada mäsa – dokonalá bielkovina pre ľudské telo. K tomu už len čerstvý šalátik.

    Na začiatok odporúčam vyskúšať najhrubšie jačmenné krúpy , ktoré nahradia halušky. Ja už používam vždy krúpy namiesto halušiek. Je to jednoduchšie varenie a pritom zdravšie. Krúpy sa varia ako ryža, len vody dáme viac. Na jednu šálku krúpov 2 až 3 šálky vody, soľ a varíme na platni. Krúpy sú dobré s podusenou kyslou kapustou a na kocky opraženým tempehom- chutia ako strapačky.
    S natural sójovou nátierkou zmiešané a posypané osmaženou cibuľkou a údeným tempehom chutia ako bryndzové halušky.

    Tempeh je fermentovaný výrobok zo sóje, i keď so sójou to netreba preháňať, fermentácia je pre ľudské telo prospešná. Tempeh údený chutí ako slaninka a dá sa používať namiesto nej– mňam. Pozor na geneticky modifikovanú sóju, ktorá ovplyvňuje ľudský mozog !

    Špaldové krúpy uvaríme a zmiešame s medom a orechami, alebo makom, či slivkovým lekvárom. Môžeme pridať makový olej a zdravo maškrtíme.
    Betaglukány – obsahujú obilniny našich predkov – najviac ovos, jačmeň – majú výživové, zdravotne preventívne, liečivé účinky i na tie najzávažnejšie civilizačné ochorenia.

    Čo najviac potravín by mal zjesť človek dopestovaných v oblasti, kde býva. Mal by sa vyhýbať potravinám, ktoré sú z oblastí nad 600 km.
    Citrusové ovocie rastie v teplých oblastiach a slúži na ochladenie tela pred teplom, preto by sme sa mu mali hlavne v zime vyhýbať, lebo môže podchladiť náš organizmus.

    Čím menej je potravina spracovaná (čím je bližšie k prírode), tým je zdravšia.

    Maľovanie na hodváb

    20.2. plánujeme v prípade dostatočného záujmu maľovanie hodvábnych šatiek. Cena 12.-Eur zahŕňa všetok materiál a pomôcky na maľovanie. Ak máte záujem, prihláste sa do konca 7.týždňa.

    Prihlášky: 0905 959 388, alebo jana@liecivaenergia.sk.

    Beseda o zdravej strave

    12.2.2014 od 17,00 –do 19,00 Vás pozývame na besedu o zdravej strave: Rozprávať budeme o obilninách.

    Prezentácia o Macedónsku

    Pozývame Vás na úžasnú prezentáciu nášho skvelého nového dobrovoľníka Bojana z Macedónska, ktorá sa uskutoční zajtra 31. januára 2014 o 15:00.
    Všetci ste srdečne vítaní!

    Karneval v YMCA

    Milé detičky a mamičky, dňa 4. 2. od 16:00 bude maškarný ples v YMCA. Detičky prineste si nejaké masky a mamičky sa k ním môžu pridať.
    Všetci ste srdečne vítaní!

    Beseda o zdravej strave

    29.1.2014  od 17,00 –do 19,00 Vás pozývame na besedu o zdravej strave:Rozprávať budeme o kváskovom chlebe, výrobe kvásku, o šetrnom spracovaní ovocia a zeleniny …
    This entry was posted in

    Montessori pre detičky

    Vo štvrtok 30. januára v tradičnom čase o 16:30 pokračujeme v stretnutiach detičiek vo veku 3-6 rokov a ich rodičov. Budete vítaní.

 

Letné tábory 2017

Montessori Dielničky

štvrtok od 10.00 do 11.00 hod
montessori Klikni pre viac info

banner-HD15-300x300

biofarma

Podporili nás:

Nájdete nás na Facebooku

Otvorené pre verejnosť

Po – Pi od 12:00 do 17:00 hod.
Návštevu je dobré vopred telefonicky, alebo e-mailom ohlásiť!

Pracovná doba

Po – Pi od 9:00 do 17:00 hod.

Chránené pracovisko